Butára váltottam!

2016.06.26. 09:24

A Facebook okostelefonon már egy ideje nem engedné az üzeneteket megnézni, csak ha letöltöm a messengert. Egy-két éve letöltöttem és semmi értelmét nem láttam, mivel nekem ne jelezzen a telefon, ha üzenet jön. Ehhez felesleges a messenger mert a chrome böngészőben is van ilyen opció, és azt is inkább kikapcsoltam, engem zavart, hogy pittyegett a telefon, ha írtak nekem. Mellesleg nem is gyorsabb a Messenger, pedig úgy is marketingelik...

Nem vagyok egy elveszett gyerek, továbbra is tudok üzenetet olvasni okostelóval messenger nélkül: Csak a böngésző ablak megnyitásakor be kell pipálni az "asztali webhely kérése" opciót, és tádám.. :) 

Ennek ellenére mégis ez adta meg a lökést számomra, hogy hanyagoljam az okostelefonokat, bár én nagyon elégedett vagyok a Lenovommal, mert jó áron vettem és okos, megbízható, jó készülék, csak egyszerűen feleslegesnek tartom, hogy féltéglával a zsebemben mászkáljak. De a tudat is rossz, hogy mennyi mindent próbálnak ráeltőtetni az emberre, teljesen kitárulkozni nem az én világom, engem ne kövessen senki, ne készítsenek statisztikákat, ne csináljanak semmit a tudtom nélkül.

Okostelefonom megtartom, mert hosszabb utakon a táskámban lesz a fénykép, a navigáció, meg az internet miatt, ha van valahol jó wifi, esetleg itthon lusta vagyok a géphez leülni. Mert a mobilinternettel nem voltam kibékülve, elég változatos a szolgáltatás minősége.

nokia130.jpg

Mindezek miatt néztem ki egy klasszikus "buta" telfont, fő szempont az egyszerűség, kis méret, jó akkumulátor üzemidő, aminek tökéletesen megfelel ez a dualsimes nokia 130, amit 7.000 Ft-ért vettem. Mit mondjak róla? Amire kell, arra tökéletes, az élmény felbecsülhetetlen Minden másra ott a mastercard :) 

telefonvaltas.jpg

Valamint a Lidl-ben lecsaptam egy napelemes külső akkumulátorra, ami 2200 mAh-s, tehát elvileg 1x fel kellene tudnia töltenie a 2000 mAh-s okostelóm, de ez számára képtelenség, kb. 50 %-ot tölt és lemerül, de ez még tesztelés alatt van. A napeleme 5 nap alatt nem képes magát feltölteni teljesen, persze lehet hálózati kábellel is tölteni, de alapvetően a napelem miatt tetszett meg, és mert 4.000 Ft volt csak, a súlya is könnyű. Pontosabban már az utolsó "csíkot" 3 napja nem sikerül elérni napelemes töltéssel. Érdekes dolog ez a napelem: a tájékoztatóban írják, hogy kerüljük a magas hőmérsékletet, de ha a napon van a készülék, akkor bizony a napelem rendesen fel tud forrósodni, ha gyenge a nap, akkor meg már nem is tölt a visszajelző szerint. Olcsó volt, ezért nem haragszom rá, de nem is ér többet szerintem. Noha az anyagminősége kiválónak tűnik, és a csomagolás szerint 3 év garancia van rá. Csak elég kellemetlen, hogy egy átlagos okostelefont nem tud feltölteni teljes töltöttségi állapotáról.

silvercrest.jpg Ha már az ilyen kütyüknél tartunk, buszosként úgy gondoltam hiába az okos meg a buta telóban lévő fm rádió, csak jobban szól, és jobb a vételi minősége egy zsebrádiónak, ami be is igazolódott. Vettem egy szuper ilyen kisrádiót, ami akkumulátoros (meg pont jó a butatelefonom akksija bele, mert az is BL-5-C), és mp3-at is lejátszik USB-ről, vagy microSD kártyáról. Profi cucc, és hihetetlen jó áron vettem, 4300-ért, de utána rögtön fel is emelték az árát egy ezressel - szerintem még így sem drága. Ennyit a kütyüjeimről :) zsebradio.jpg

Továbbra is elég eseménytelenül telnek a járművekkel napjaim. Szerencsére, hiszen én az egyszerűséget és a nyugalmat szerető ember vagyok, ha nem muszáj, nem szeretek szerelni és idegeskedni. Ezért is írok ritkán, mert nincs miről.

Röviden azért tájékoztatást adok.

Életem 4. Kymcoját a jó időben tavasszal meghirdettem, és eladtam, egész könnyen gazdára talált, úgyhogy azzal jól jártam, de a gazdi is egy normális, felkészített motort kapott, nem zsákbamacskát.

lengcsill_porvedocsere3.jpg

Toyotára meg vettem új gumikat, amikkel már tavaly nagyon szemeztem, Kumho Ecowinget, és 185/65-ös méretben, szóval kicsit keskenyebbet mint a gyári, de váltóméret. Ennek két oka volt: alacsonyabb fogyasztást remélek tőle és ez a méret jóval olcsóbb, mint a /60-asok. A gumik jó áron voltak, a tesztek szerint is egy kiváló gumi. Azért ezt választottam mert jó a tapadás, jó a fogyasztás, és alacsony kopás jellemzi. 

lengcsill_porvedocsere4.jpg

A corollával 10 éves korára eljutottunk oda, hogy az idő vasfoga azért bele-belekezd. Írtam korábban a rozsdát, továbbá idén a szezonális kerékcsere alkalmával lettem figyelmes, hogy az első lengéscsillapítók porvédői csereérettek. Így hát vettem KYB porvédőket és kicseréltem egy sör mellett. Sajnos a toronycsapágy alatt lévő szivacsgyűrű - porvédő tömítés - is már darabokban volt, de azt nem volt módom kicserélni, és utánanéztem, gyáriba kapható csak 1800 ft körüli áron, ami elég drága, utángyártottban meg csak toronycsapággyal van. Úgyhogy hagytam... 

lengcsill_porvedocsere8.jpg

Úgy gondolom hogyha csak ennyi problémája volt egy 11. évében, lassan 180ezer km-t súroló autónak, akkor az egy jó gépkocsi, persze ehhez kellett az odafigyelő gazda is. 

süti beállítások módosítása