Ritkán születik itt bejegyzés mostanában főleg, hiszen annyira gondtalan az élet a Toyotával. Év vége felé vagy jövőre talán a 200 ezredik kilométer is belefordul, s nagyon jó állapotnak örvend - a küszöbön lévő kezdődő rozsdásodást leszámítva.

Több, autókkal foglalkozó helyen dolgoztam, így ennek köszönhetően is elég sok autót vezettem már. Ezért van összehasonlítási alapom. Hihetetlen, hogy ebben a corollában milyen tökéletes, finom, pontos a sebességváltó, a motor milyen szépen halkan jár és magasabb fordulatszámra is milyen gyönyörűen pördül fel. Hogy az olajat nem fogyasztja, s indítózáskor is kellemes lágy hangja van. Volt, mikor kissé "karcos" hangja volt indítózáskor, de csak egy kis karbantartást igényelt az indítómotor: kitisztítás és a mechanika zsírzása után szép lágyan "karcmentesen" indul! :)

Az erő nem veti szét, de egymagam kellemesen lehet vele haladni, sietni is tud. A használható fordulatszám tartomány meg jóval nagyobb mint a dízelmotoros autóknál, hiszen tovább lehet húzatni, de az alacsony fordulatszámot is tolerálja: nem köhög, sík úton sebességtartásra 1200 fordulat/perc is nyugodtan használható, tökéletes. Több dízel ezt nem szereti.

A fogyasztás is átlagos, lehet sok is, kevés is. Aki követ, azt nyilván tudja, hogy a használat módja - gondolok itt a sok rövid táv - erősen befolyásolja ezt. 

De összességében a magasabb fogyasztás ellenére még mindig azt mondom, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a korszerű, kényes, eleve drágább, feláras dízel technikával olcsóbb eljárni, sőt... Benne vannak a drága kopó alkatrészek, amik bizony nem tartanak olyan sokáig, mialatt egy benzines társa gondmentes. Ha meg eljön az idő, akkor a dízelre hullanak a százezrek. Arról nem beszélve, hogy egy szétbontott dolog újra összerakva mig be nem járatódik mindig hordozhat magában bizonytalanságot, hogy valami nem lett jó, vagy jól összerakva. 

És ekkor jutunk oda, hogy a többletfogyasztás ellenére, ha kiszámoljuk, lehet nem is jártunk rosszabbul, ha már a dízelautót javítani kellett, de ha más nem, akkor a gondmentességet nyertük. Meg azt, hogy télen hamarabb bemelegszik a benzines autó motorja és nem nyomja azt az irritálóan nagyonbüdös dízelszagot, amit dízel autók után érzek, fujj. 

 

Kicsit átkapcsolva másfelé; A közlekedési kultúra olyan amilyen. Vannak dízelfüstre rejszolók a neten, például a Facebookon a Smoke & Charm TDI club. De ez most mellékes, csak a dízelről jutott eszembe.

Közlekedéseim során sok dolgot tapasztalok, nyilván mindent nem írhatok le de egy apróságot most igen.

Galambok falut elhagyom, kifordulok a 7-es főútra, tartok Nagykanizsa irányába. Itt kifordulás után ha olyan kedvem van oda szoktam neki "lépni". Ami nem azt jelenti, hogy eszeveszett tempóval száguldozok, csak egy erőteljesebb gyorsítást csinálok, míg el nem érem az utazótempót. Már kisérgetett egy Seat Toledos, de megelőzni nyilván nem mert hiszen 65 körül poroszkáltam lakott területen is. A kigyorsításomkor tapadt nagyon, láttam bepróbálkozna az előzéssel, be is húzódott, de aztán mégsem. Ez kellemetlen volt számára, az tuti. Aztán kisérgetett mignem  Nagyrécse autópályafelüljáró alatti kanyar utáni egyenesben megelőzött, akkor láttam, hogy TDI. :D Pedig mentem 105 km/h körül. :) Az ő lendülete nem tartott sokáig, Kanizsán utolértem de lefordult előlem jobbra a Vámház útra, Raktárház úton jöhetett tovább, mert az Inkey-kápolnánál ért ki, és lám, pont elsőbbséget kellett adnia számomra, így ismét mögém került. 

Tehát akkor sok értelme volt sietni, kerülőúton menni és így is utánam érkezni? Bele sem gondolok hány ilyen van, aki ész nélkül megy, és nem tudatosan, mint én. Érdekes módon Palinban már elmaradt, akkor nem jött úgy, mint előtte - pedig én nem változtattam a vezetési stílusomon ugyanúgy mentem: lakott terület max 65, országút 105 utazó.

Én sosem versenyzek senkivel, mert a közút nem versenypálya, de ez az autós szememben verseny nélkül is vesztett. (hiszen ő ha úgy vesszük versenyzett)  Ciki. Körülbelül erre el lehet mondani, többet ésszel, mint erővel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborjozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr6212340843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása