Kátyúzás magyar módra!

2013.02.08. 09:55

Tegnap, azaz 2013. február 7-én 11:50 környékén a Bázakerettye-Kistolmács közötti útszakaszon tök véletlenül részese lehettem, hogy javítják erre az utakat (ami tapasztalatom szerint nem egyedi, azért ilyen máshol is...) Hótoló narancssárga teherautó megpakolva, dudálgatva érkezett, kiugrott belőle 2 láthatóan nagyon jókedvű segédmunkás lapáttal, szórtak kicsit a gödörbe, a sofőrt kérték hogy járjon rá, és ezzel a lapítás is megvolt. Felugrottak a kocsira, és továbbiakban is jókedvvel, dudálgatva folytatták útjukat Letenye felé. Kb. 1 perc volt az egész, ha nem a saját szememmel látom, talán el sem hiszem, hogy van ilyen!Örülök, hogy nekik jó kedvük van, de ez nem munka, amiért fizetik őket, csak elbaszott pénz. Konkrétan nem is tudom, mennyire volt értelme ott csinálni valamit, mert szerintem nem volt akkora kátyú, arra emlékeztem volna, így miattuk csak rosszabb lett ez az út. De nem is ez a lényeg!Ilyen kőzúzalékot, törmeléket szórni, lefényképeztem, semmi értelme, beletolom a cipőmet, és kimegy a kavics. Nagyon rövid életű, emellett komoly aggályokat felvet, amiről senki nem szokott beszélni:

Ezeket a kavicsokat hamar kihordják az autók gumijai a kátyúból, ha egyáltalán volt ott kátyúnak nevezhető cucc. Kátyúkárra ugye szoktak fizetni, de:

Ki fizeti meg a hanyag útjavításból, "kövezésből" bekövetkező szélvédőre verődő kavics, amit az út nem szakszerű javítása miatt okoznak a szemből jövő, vagy előttem haladó autók???

Ki fizeti meg az emiatt keletkező fényezés hibáit, amit az autó elején okoznak ezek?

Ki fizeti meg a kerékjárati ívekben a gumik bordázatából 90 km/h vagy nagyobb sebességgel haladáskor kicsapódó kövek általi alvázvédelem, festés leverődését??? Nagyon jó táptalajt biztosítanak ezek a korrózió elindulásának, amire az autó gyári garanciája sem érvényes, hiszen külső behatásról van szó!!Ezek az rossz utak, illetve az annál rosszabb útjavítási módszerek rossz autókat és felháborodott sofőröket, plusz problémákat eredményeznek a mindennapi életünkben! Miért kell ilyen barbár módszerekre pénzt költeni és ennek következményeivel tovább mélyíteni a válságot?? Tudom, hogy ideiglenes megoldások ezek a tömősdik, de erre konkrétan semmi szükség nem volt itt - szerintem! Az időjárás meg lehetővé tette volna korrektebb módon elvégezni a javítást...

Ez itt nem más, mint odahányt kavics, ami nem való az útra, tönkreteszi a szélvédőket, fényezést.

A második kép nagy méretű a jó szemrevételezhetőség kedvéért, lementve vagy új ablakban nagy méretben megtekinthető.

A cikk továbbításra került a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságának, kíváncsian várva, mit szólnak a történtekhez. Nyilvánvaló válasz lesz, hogy ideiglenes megoldásról van szó, csak a kátyúkár helyett kőkárral sújtja az autósokat, nem is tudom melyik jobb...

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborjozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr725864073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.