Akkumulátor

2018.03.16. 08:51

Sok értelme nincs írnom, de mivel sűrűn nem posztolok, ezért gondoltam mesélek egyet. Minap takarítottam az autót és hogy ne csipogjon, gyújtáson hallgattam nem kifejezetten halkan a zenét, kb. 40-60 percet. És utána meg se nyekkent az autó, nem indult. Előzőleg írtam már, hogy töltöttem az akksiba ioncserélt vizet, mert bár zárt, de kellett bele. Éreztem, hogy nincs épp a toppon, azért használható még. És tényleg annyira nem lehet azért rossz, ha kb. 2 hete -19-ben is indított. Feltöltöttem az Optimate töltőmmel, használom még.

De biztos, ami biztos vettem új akksit. Mostani 6 éves. Ha "csak" ennyit bírt is volna teljesen elfogadható, átlagosnak mondható. zapsilver.jpg

Már ősszel is nézegettem az akksikat. Feltérképeztem az árakat, és hogy mit akarok, gondoltam megnézem a helyi akkumulátor szakboltban ami elég nagy forgalmat bonyolít le szerintem, kíváncsi vagyok, mi van, mennyiért.

Meglepődtem, mert azt hittem a netes áraknál nincs olcsóbb. De rendre 1000 Ft-al olcsóbbak voltak az akksik, amiket kinéztem. Ráadásul nem 1, hanem 2 év gari. Erről az a véleményem, ha egy akksi 1 éven belül nem megy tönkre gyártási hiba miatt, akkor 2 éven belül is csak a nem rendeltetésszerű használattól pusztulhat, az meg úgysem garanciális eset. Tehát ezt inkább egy marketingfogásnak tartom, persze ettől még jó dolog. Akkor eldöntöttem, hogy Exide Premium 53Ah 540A-s akksit veszek majd.

Ősszel volt ez, és e héten újra bementem a boltba, kifejezetten az Exideot keresve. De hát nem volt már ilyen! Azt mondta, hogy rendelnie kell, ami 1 hónapba is telhet, meg emelni is fogják az árakat stb... Ez nem az az ember, aki kisebbet ajánl, ajánlotta helyette az Exide 61Ah-sát, de mondta, hogy az nem magas, tehát ugyanúgy ki kell ékelni mint a mostanit...ezért inkább a polcon lévő Electric Power baszott nagy csúf, gagyi hatású 60Ah-s 500A-s akksit ajánlotta nagyon, 20ezerért, merthogy ez magas, kiékelni se kell.

Akkor nem volt fejemben semmilyen ár, hiszen konkrétan egy akksit akartam megvenni, ami nem volt. Nagy zavarban voltam. De a lényeg, hogy ez sem tetszett, noname akksi ilyen drágán, és különben is minek nekem 60Ah-s, főleg ilyen batár, épp csak befér a helyére, ha befér?!

Ehelyett - bár szóba se hozta, hogy van - de láttam ZAP Silver 53Ah akksit 16.500-ért, pontosan ugyanolyan, amilyen eddig is volt a kocsiban. Ennek sem tudtam a netes árát (utólag már tudom, hogy árba vettem), de még elfogadhatónak tűnt. Így ezt vettem meg, ezt már ismerem. Ha nem adom el az autót, akkor tudom, hogy garancia lejártakor felnyitom és igény szerint töltök bele ioncserélt vizet, s így az én használati módommal lehet 8-10 évet is kihúz majd. Mert véleményem szerint a mostani akkumulátorom is jobb állapotban lenne, ha időben lett volna töltve bele folyadék. Az akksi szakboltos persze azt mondta, hogy ezekbe nem kell tölteni, mert nem fogy belőlük, de ez az én akksimra semmiképp nem volt igaz, saját szememmel láttam, hogy voltak cellák amiket nem lepett el a sav már.

Na a lényeg csupán annyi, hogy itthon utánanéztem és olyan akksira akartak rádumálni a boltba, amit máshol nem 20, hanem 14,5 ezerért tehát több mint 5 ezerrel olcsóbban megvehettem volna. Nagyon jól tettem, hogy nem hagytam magam átverni, noha nagyon ezt akarta rám beszélni, most már értem miért. De nekem nem tetszett se az ára, se az, hogy épp csak beférhet a helyére, se a külseje, gagyi volt.

Meg tudok egy korrekt céget, az Akkugarancia Kft-t, akiktől már MOL olajat többször vettem, ők is leírják a weboldalukon tanácsaikban, hogy a konkurenciával ellentétben nem javasolják nagyobb kapacitású akkumulátor beszerelését. Indoklással megtalálható az oldalukon.

Ennyi történt. Itt Kanizsán a helyi akkumulátor szakbolt, amiről azt gondoltam, jók az árai, volt köztük kakukktojás. De nem meglepő, olyan hely nincs, ahol minden megéri. Valahol ez olcsó, máshol meg az. Egyfelől örülök, hogy nem sikerült rábeszélni a drága sz@rra, másfelől meg csalódott, hogy nem sikerült Exide-ot venni. Az hogy ismét ZAP lett az meg teljesen közömbös számomra. De nézzük ennek a jó oldalát, 6 évet akkor ez is biztos ki fog bírni, meg már ismerem, úgyhogy ioncserélt víz utántöltésével lehet 10 éve is van...majd kiderül minden, ha egyáltalán nem adom el addig és veszek egy új autót. Kíváncsian várom a jövőt.

 

Update: új akksi véglegesen beletéve mivel meghalt a régi Július 21-én éjjel. 

süti beállítások módosítása