Az én kis gépem története.

Volt már többféle robogóm, még ugyanilyen vitality, meg agility előzőleg, de a lényeg, hogy eladtam, ami volt és néztem másikat. Nem ragaszkodtam semmihez. Az OLX-en találtam ezt, elmentem megnézni, de elsőre nem hoztam el. Egyébként a motort 2014-ben vásároltam és a hirdetésben rosszul szerepel az évjárata, mert 2005-ös.

vitalityelado.jpg

A motor tényleg kb. mint a mesében: egy pajtában állt, full por- és, fűrészporosan, de hozzáértő szemekkel látható volt, hogy semmi baja, és valóban újszerű állapotú, nem használták, a km valós, csúszásnyom látszódik rajta imitt-amott, talán ez miatt került parkolópályára. Motorja gyönyörűen jár. A fojtás még benne volt, 45km/h volt a végsebesség. Sikerült lealkudni 130e Ft-ra, így aludni sem tudtam, ekkora üzletet kihagyni?, és visszamentem érte. Autóval szerettem volna elhozni, de végül mégis lábon jött, mert autóba eldöntve kifolyt volna a benzin. 40km/h-val utazgatva Alsószölnökről kissé fárasztó volt a hazaút, de szép idő volt, megoldottuk. Sosem felejtem el, még előtte apu azt mondta, hogy 130e Ft-ért nem lehet jó motort venni, amire persze rácáfoltam ezzel, de így az évek múltán is bebizonyosodott, hogy valóban nagyon jó vételt csináltam.

kymco-zalaszabar05.jpg

Itthon aztán "rendbe" raktam, ami a mosást, a fojtáseltávolítást és a karbantartásokat illeti.

10e Km-nél tettem bele új szíjat és talán görgőket is, már nem emlékszem.

20ekmkymco03.jpg

Most 20e km-en vagyunk túl és látom, hogy a Dayco szíj, amitől nem vártam sokat, kivéve is szép állapotú még, kopáshatárt nem érte el, de már nem rakom vissza (18mm új 17,0mm-cserehatár, nekem 17,2-4 között volt kb) A görgőket cseréltem, azok már megérettek rá. És időközben tudtam meg, hogy manapság görgőknek van beszerelési iránya. Sajna anno erről nem tudtam, s nem ennek megfelelően szereltem 10e km-nél, de bajt nem okozott, hiszen annyira nem koptak meg a görgők, hogy a tárcsa falával fémesen érintkezzen az oldaluk. A Dayco szíjat elraktam, mert kár lenne még kidobni, hátha lesz olyan 50-es kymcom, amibe jól jön. Repedezettség sincs rajt.

vitalityszijcsere20ekmimg_20200109_103734.jpg

Amúgy az SH300-on is cseréltem szíjat év végén, azt Mitsuboshira ~18e km-nél, 25mm-es volt a szíj benne, az új elvileg 27,5 a limitet nem találtam de a neten valaki 25,5-nek írta, tehát csereérett volt, de amúgy meg fogak között repedezett is volt. Érdekes a görgőit visszaraktam, szinte 0 kopás látszott rajtuk. A kuplungpofák kopottasak kissé csak. Bár kopottnak számított a szíjam de nem különösebben éreztem változást az új szíjjal menetteljesítményben.

vitalityszijcsere20ekmimg_20200109_103505.jpg

No, visszatérve a Kymcohoz, Malossi szíjat tettem bele korábbi jó tapasztalatok alapján 50-es motorjaimnál. Ez 18mm volt, mint a gyári méret. Dr Pulley görgőket raktam bele gyári súlyban és méretben. Menetteljesítményben javulást nem lehet tapasztalni emiatt, mert egyrészt nem is volt igazán kopott a régi szíj, másrészt az új szíjnak is még be kell kopni, addig kicsit pörgősebben gyorsul, de mégsem jobban. Ennyi a helyzet csupán, de mivel 10ezrenként ajánlott szokott lenni ilyen kismotornál a szíj, ezért cseréltem. Ekkor láttam, hogy pl a 3 pofás kuplung is teljesen újszerű állapotban van. Ez még ennyi km  után is nagyon patika gép, jó gazdája voltam. A féktárcsa, fékbetét is alig kopott, mert tudok ésszel vezetni. A gumik is gyáriak még, bár repedezettek, és a hátsó már kopottas, profilmélységben is csereérett lesz, sok tapadása amúgy sincs, szinte nem is kopik már.

vitalityszijcsere20ekmimg_20200109_103559.jpg

Felmerül a kérdés, 20e km alatt, mi hibásodott meg? Nem sok minden. Az üzemanyagszintjelző, és ennyi! Azt nem vettem újat, mert javítottam, és ideig óráig volt jó, de nem tűnik egy megbízható szerkezetnek, így feleslegesnek láttam újra költeni, ha majd az is ilyen lesz.. 100-130 km-enként tankolok, csak erre figyelek. Azt meg a spritmonitoron is úgyis lelkiismeretesen vezetem. 

Nagyon szeretem ezt a motoromat, noha már nagy szükségem nincs rá, hogy van nagyrobogóm is, de nem tervezem eladni, mert értéke nem sok van, viszont annál amit ér, nekem jóval többet jelent. Városi rövid távokra egyékbként is inkább ezt használom, mint a nagy, vízhűtéses gépet. Ebbe pont az a jó, hogy egyszerű, igénytelen, hihetetlenül olcsón fenntartható.

süti beállítások módosítása