Dízelfüst - Diesel Smoke

2008.06.21. 09:07

In English: you can find an article here: http://www.second-opinions.co.uk/diesel_lung_cancer.html
The problem is similar which I attract attention as follows in Hungarian language.

[/align] Nem vagyok semmilyen zöld szervezet tagja, de az utóbbi időben nagyon foglalkoztat a téma. Bár túl sok helyen még nem hívják fel a figyelmünket a dízelfüst káros hatására, azért engem utolért a figyelmeztetés. Az Autotechnika újságomban olvastam egy figyelemfelkeltő, számommra kicsit már sokkoló cikket A részecskekibocsátás egészségügyi hatásai címmel. Az írásom végén elolvasható, annyival javítanám ki, mert szerintem elírták egy helyen nem millimétert hanem mikrométert szándékoztak volna írni (PM 2,5).
Az egészségkárosító hatása ezek tekintetében már ismert. De azért is foglalkoztat még a téma, mert észrevettem, hogy már egy ideje nem tudok robogóval (ami itt a városban az egyik leggyorsabb közlekedési eszköz) a külvárosból a központba bemenni úgy, hogy ne találkoznék olyan autóval ami okádja a kormot. Bosszantó dolog.
Olvasgattam a témában még, és volt olyan vélemény, amivel tökéletesen egyet tudok érteni, hogy országúti közlekedésre, mint pl kamionok, jó a dízel, nem a város levegőjét szennyezik, mert a "semmi közepén" nincs jelentősége a koromnak. A baj az, hogy nagyon divat lett a dízel és városokban is ezzel járnak.
Ezen autók jó része nincs normálisan hajtva, szerintem többnyire 1-2 ezer, alapjárat környékén van a fordulatszám, most főleg, hogy a GÁZOLAJ drágább mint a beznin, aki az "olcsó" üzemanyag és az alacsonyabb fogyasztás reményében vette a dieseljét elfelejtheti úgy néz ki végleg, a gyakoribb szerviz-intervallumokról, drágább szerkezeti elemekről, javításokról nem is beszélve.
Részecskeszűrő. Ahol nincs elég baj, ahol van, sokan nincsenek tisztában vele hogy annak kell egy fordulatszám (>2000), hogy a szűrő ne tömődjön el, tiszta maradjon, kiégjenek a káros anyagok.

Benzines bár alapvetően magasabb fordulatszámon dolgozik, de ilyen tekintetben az alacsonyabb tartományokat is jól tolerálja.

Egyelőre nagyjából ennyi, de a témával magam továbbra is foglalkozom, mert a mi egészségünkről van szó. Még egy cikk: http://cegegeszseg.origo.hu/index.php?p=news&act=show&cid=68





A bejegyzés trackback címe:

https://gaborjozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr475863952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása