Telefónia

2017.04.20. 19:03

Mire való egy telefon?

Alapvetően hívások bonyolítására, mobiltelefon esetén még rövid szöveges üzenetek - SMS - írására, ha épp nem alkalmas a hívás valamelyik félnek.

A mai elferdült világban az emberek mindenre használják a telefonjukat, de leginkább telefonálásra nem. Nem is csoda, hiszen sokaknak ping-pongozni lehetne a mobilkészülékével, noha eddig egyetlen ping-pong ütő sem volt alkalmas telefonálásra.

Az alábbiakban összeírtam az én telefon történelmemet. Hozzászólás formájában szívesen várom a kedves olvasó telefon listáját, esetleg néhány szóval a hozzáfűznivalóját.

 siemens_mt50.jpg

Siemens MT50. Első telefonom. Míg édesapámnak, és bátyámnak lett leghamarabb telefonja; ők egy Nokia 3210-zel kezdtek, ami szintén egy csodálatos nosztalgikus készülék - az én első telefonom - valamivel később - ez volt. Nekik pedig ekkor lett Siemens ME45-ösük. Westelnél vásárolt, szuper kis készülék.

Ez a telefon már nem a Nokia 3210-ben megszokott régi technológiás - NiMH - akkumulátort használt, ami érzékeny a rátöltésre, hanem Li-ion, bármikor tölthető és egyúttal tartósabb akkumulátorral rendelkezett. Noha a kijelzője kicsi volt, de alkalmas böngészésre, GPRS technológia, fantasztikus dolog volt ez akkoriban, ezen kezdtem el WAP-olni! Az üzemidejére nem lehetett panasz, szuper kis készülék volt beépített antennával ami akkoriban szintén nagy szó volt. Pozitívan gondolok rá vissza, méretileg és megbízhatóságilag is egy jó készülék volt.

nokia3650.jpg

Ha jól emlékszem ezután lett egy Nokia 3650-em. Legmaradandóbb élményem talán ez a telefon volt. Relatíve nagy méret, és OKOStelefon, SYMBIAN operációs rendszert futtatott, ami lehetőségek tárházát kínálta különböző programok letöltésére. Színes kijelzős, kamerás, tényleg fantasztikus készülék volt. Akkoriban nagyon sokat neteztem ezzel is, és modemként funkcionálva wapot használva a számítógépen is tudtam netezni. Hatalmas élmények ezek. Mikor lejárt a vodawap, és még nem tiltották le, azt én így jó pár alkalommal kihasználtam és így wap-kapcsolattal neteztem számítógépen. Akkoriban még vezetékes telefonról betárcsázós internettel , éjfél után böngésztük át az éjszakát. Tehát ez tényleg nagy szó volt! Nagyon pozitívan, kellemes élményként gondolok vissza életemnek erre az időszakára. Az akkori filmekről, PC játékokról tervezek majd írni a későbbiekben egy posztot is.

 nokia6230i.jpg

Ezután következett a Nokia 6230i. Főiskolás voltam, mikor ezt megvettem Budapesten egy GSM boltban vodás telefonként jó áron. Érdekes módon egyszer a boltba vissza vittem szoftverfrissítésre és azóta kártyafüggetlen. Emlékszem még a 3.46 verziószámú SW-t tették rá. :) Ez egy klasszikus telefon és nem oprendszeres. Mégis megfogott a szép kijelzőjével, klasszikus formájával. Netezni nem annyira alkalmas, de opera mini böngészővel még egész tűrhető volt. A saját böngészője inkább szöveges tartalmak illetve wapoldalak megjelenítésére volt jó. A Nokia 6310i utódjaként tekintettek rá sokan, de azért nem akkora kultusz ez. Átlagos, jó telefon. Emlékszem megfogadtam egyébként, hogy nem cserélem le, míg le nem diplomázok. A dolog elhúzódott, mert közben hazajöttem szakmát tanulni, de valóban 2011 február - államvizsgám - után vettem csak másik telefont. Tehát elég sok évet kihúztam vele, kb. 2005-ben vehettem ~ 6 év lehetett. Zenehallgatásra is alkalmas volt, mert fülhallgatón jó minőségben szólt rajta a zene (Nokia 3650 még ebben gagyi volt).

motorola-mpx200.jpg

Mindemellett Motorola MPX200 tulajdonosa is voltam kb. 2 hétig, mert ki akartam próbálni a windowsos okostelefont sok symbianozás után. Biztos nem volt rossz telefon, de nekem nem igazán jött be, meghirdettem és eladtam - Budapesti hallgatóként ez könnyen ment akkor számomra, hiszen a fővárosban gyorsan akadt vevő.

se_xperia_x8.jpg

Sony Ericsson Xperia X8. Elvégeztem a fősulit 2011-ben és nyugdíjba vonultattam a Nokia 6230i-t. (Megmaradt a fiókban, kb. 2016-ban adtam el azt a készüléket új elő-hátlappal, mert a régi nagyon kopott volt, de így mindjárt újszerű telefon lett.) Sonyt neten rendeltem a T-mobilenál. Első ÉRINTŐképernyős okostelóm. Sokat nem tudok róla regélni, talán 2 évig volt meg, elégedett voltam vele, az első Androidos telóm, nehéz volt megszokni, de az android kezdeti nehézségeim ellenére megszoktam, sőt kifejezetten megszerettem!nokia-lumia-520.jpgEladtam a Sonyt és Nokia Lumia 520-at vettem. Ki akartam próbálni a microsoftos okostelót is. Akárcsak a Motorola MPX 200 - windows készülék, így ez sem jött be. Főleg az android nyújtotta számtalan lehetőség után eléggé korlátozottan éreztem magamat ezzel a telefonnal. Így kb. 2 hónap használat után sikeresen eladtam. 

*Frissítés*pocketneo.jpg

Eszembe jutott, hogy ezután volt egy Samsung Galaxy S5310 Pocket Neo-m, kb 10 ezerért lehetett venni, nem hagyhattam ki. Ez egy elég apró szerény képességű okostelefon. Nem volt vele baj, abszolút megérte az árát, de a kicsi, és kevésbé jó felbontású kijelzőt a korábbi telefonokhoz képest nem tudtam megszokni, ezért kb. 1 hét után megváltam tőle.

*Frissítés vége*

alc_spop.jpg

ALCATEL ONETOUCH 4030 S'POP. Ez is egy teljesen átlagos készülék, elégedett voltam vele, kb 1-2 évig használtam, mikor apunak lepasszoltam, mert ő is ki akarta próbálni az okostelózást. Mély érzelmek nem kötnek hozzá úgy, mint a 3650-esemhez anno, de nem volt rossz teló ez sem. Sokan szidják, szidták az Alcatelt, nekem abszolút semmi bajom nem volt vele.

lenovo-a536.jpg

Lenovo A536 Dual. Megbízható szép, nagy okostelefon, kiváló minőség, jó ár-érték aránnyal. Kb. 2 évig használtam, nagyon elégedett voltam vele. Könnyen el is tudtam adni.

nokia-130.jpg

Ezután mégis úgy gondoltam, hogy a világ rossz irányba megy, és én is.. A telefon telefonálásra való, így egy olyan készülékre vágytam, ami relatíve olcsó, és leginkább telefonálásra használható. Okostelefon helyett vettem egy tabletet, mert az ember netezni attól még szeretne néha kényelmesen elfekve, de a telefon innentől számomra a Nokia 130 Dual Sim-es készüléke, mivel két kártyám is van és fontos a készenléti idő, valamint hogy ne húzza, s ne feszítse zsebemet a telefon. Nálam használat erősségétől függően 7-14 napot bír ki egy feltöltéssel. Telefonálni jó csak, valamint adattárolónak usb-n keresztül, továbbá microSD kártyát kezel így zenéket is lehet rá tenni, jó minőségben szól a fülhallgatón. FM rádiója is van. Ezzel kifújt. Ennyi elég. Beszélgetéskor a hangszórója felhangosítva maxon is elég gyenge, de kihangosítva, vagy fülessel használva kiküszöbölhető ez a probléma.

raptorp67.jpg

Emellett most volt egy Concorde Raptor P67 két hétig, ami egy strapatelefon, bírja a vizet, ütést, sarat stb. Neten rendeltem, de visszavittem, két hét alatt sem tudtam megszokni mert nagyon rossz a menü felépítése, használhatósága. Nem volt drága, tehát aki ilyen telefont szeretne és igénytelen annak jó vétel, de nekem szoftveresen egy nagy nulla volt az a telefon. Illetve a Nokiához képest elég nagy, és nehezebb - nem zsebre vágós. Szintén jó üzemidővel rendelkezik egyébként ez is, jó telefon lehetne számomra is, ha szoftveresen rendbe tennék rajta a dolgokat. Meg az a gagyi zene be- és kikapcsoláskor valami haláli szar.

Ennyi az én történetem egyelőre, szívesen várom véleményeteket, saját tapasztalataitokat!

Frissítések:

2017 május: Nokia 216 lett a 130-as helyett, amit eladtam. Ez a 216os a jövőben az állandó telefonom.

2017 augusztus: Alcatel Pixi 4 (4) jóárasítva, 12ezresért kaptam az edigitaltol kiszállítással úgyhogy vettem egy ilyet. Tartalék készüléknek, ill. anyunak okostelefonnal ismerkedni. 1 hónapig netezek vele de rádöbbent ismét hogy telefonálni a nyomógombos telefon a tuti, kezelhetőség, és hangminőség szempontjából is. Tehát marad a Nokia 216, az Alcatel meg tarcsi. :) 

2018. Július: Alca, és Nokia 216 megvan. Időközben kipróbáltam egy Blaupunkt FS03-ast, 2500-ért vettem, de továbbadtam, olcsó, de nem is ér többet., illetve ár érték arányban tökéletes. 

Volt Nokia 105-ösöm 2017-es modell kipróbálásra, jó, de továbbadtam szintén, mivel a 216osom memóriakártyás az jobb azért, erősebb a ledje is. Ugyanez igaz a Sencor Element P020-ra, amit most próbáltam ki, de megváltam tőle, az árát megéri, de nem alu hátlapos, mint amilyennek tűnik, a hangminőség zenélni gyenge, a fordítás csapnivaló akárcsak annó a Concorde-on. Csak úgy néz ki, hogy a Nokia 216osom a legjobb számomra a jelenlegi választékból.

2018. nyarán rövid időre tulajdonosa voltam egy újfajta Nokia 3310-esnek, de csak kipróbálni vettem, mert jó áron volt és továbbadtam egy ismerősnek.

2018 októberében mivel sikerült már eladnom az alca okostelóm, és a tabletem, kerestem egy kicsit jobb okostelót, Ulefone S9 Pro-ra esett a választás, ami 4 hét használat után leesett a busz pénztárgépéről egy kanyarodás után, bal felső sarka berepedt. Nem bírtam elnézni a művem, így eladtam, hamar sikerült.

2018 november-december: Ezt követően, mivel tudtam mik érdekeltek, tovább kerestem, szerencsémre a Black Friday akció keretében a MediaMarktból hozzájutottam egy Navon Infinity-hez 20.000 Ft-ért, ami nagyon jó árnak mondható, mert máskor 26 alatt nem volt sehol. És minő véletlen, bár szerintem Isten akarta így, de én nem tudtam: Ez a telefon fémkeretes, aminek köszönhetően valószínűleg nem törne be a kijelző sarka, ha úgy járna mint az előző telefon. Viszont a súlya sem 155 g, mint a neten, hanem valójába 185 g. A készülékkel elégedett vagyok, egy dolog zavar most csak vele, hogy a kamerája enyhén poros belülről gyárilag.

2019 január: Alapvetően a kamera miatt adtam túl ezen a telefonon is 1 hónap alatt, így gyorsan, míg bukás nélkül ki tudtam szállni belőle - mivel jó áron vettem. Ezután Xiaomi Redmi 6, 64GB-os készüléket vettem szintén jó áron, pont 2x annyiért, ami gyakorlatilag mindenben jobb, plusz kikapcsolt telefonnál is működik az ébresztő. Én ehhez vagyok szokva, noha a navon nem ébresztett kikapcsoltan. A hardveres előnyökön túl pedig tapasztaltam, hogy a WiFi-je is erősebb a Xiaominak.

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborjozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr3412440925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaborjozsef 2017.04.27. 09:15:03

Pár korabeli telefon még eszembe jut, ami nekem nem volt, de másoknál népszerű volt: SE T65, T610, K700i stb..

Visszatérve a napjainkra:

Nagyon GÁZ, hogy érintőképernyős okostelefonok annyiféle van, mint a szar. Klasszikus nyomógombos telefonból meg elég silány a választék: Leginkább csak szerény tudásút vehet az ember, ami jobb, az se teljesen jó, lenne mit csiszolni. A telekom kínálatában jelenleg 66 készülék közül csak 2 db klasszikus telefon, de az internetet átböngészve is 1000 telefon okos, 100 pedig klasszikus, tehát 10x annyi okos szar van, mint normális telefon.

Szomorú dolognak tartom, de nyilván azért van ez, mert az embereknek nincs igényük normális telefonra, csak a simogatós érintőképernyős, állandó internet-facebook függőségüket kielégítő okostelefonra!

nemértekhozzá 2017.04.27. 12:13:16

Nekem semmi bajom a tapogatós telefonokkal. :D Én egy 3410-es nokiával kezdtem, ez meg is határozta a nokiához való viszonyom (sikerült megutálnom). :D
Utána jött a siemens c55, m55, majd a SE vonal; k750i, w810i, k850, (itt adtam még egy lehetőséget a nokiának az okos vonalon; e51, de nem sikerült megszeretnem. 2 héten belül ment a háztól), vissza a SE-hez-> c902. :D Utána jöttek a droidok, szépen sorban. Samu galaxy spica, LG O2X, LG G, LG G4.