Autonavigator = kaki

2012.02.10. 17:51

Eddig is voltak túlzó cikkek, amik láthatóan fotelfizikusok klaviatúráján fogantak meg, de ez nálam - meg ahogy olvastam a fórumon másoknál szintén - kiverte a biztosítékot. Ezeknek a motoroknak megkímélt állapotban normális emberi használat mellett 0W-30 olajjal nincs mérhető, se szemmel látható olajfogyasztása. Abból meg nehéz lenne ásványit találni! :) Még a legnagyobb spórolónak is érdemes 5W-40-es félszintetikus olajat választani, nem tökéletes választás bele, de még nem főben járó bűn. Ennél jobban sem a hideg, sem a meleg oldalt ne növeljük már, szóval ásványi olaj kizárva. 15 évvel ezelőtt ok, de most 2012 van. Tudom a viszkozitás a fő rigolyám nekem, de egy normális viszkozitású olaj legtöbb esetbe már egy normális minőséggel is jár ami annak megfelelő korszerű teszteket is képes teljesíteni, míg egy ásványi már megbukik.
A 15ezer km pedig nem gyakori csere, az teljesen ideális. 15e/1 év. Ha valaki ennyi idő alatt városban teszi bele rövid távokon ezt a km mennyiséget, az a ~4 liter olaj a periódus végére rendesen elfárad. Tessék belegondolni, hogy egy vegyes használatú autó átlagsebességéből fakadóan 1 olajjal folyamatosan, megállás nélkül 16-17 napot jár (ez nem kevés...) Most ha ezt lebontjuk 30-40 perces városi használatokra, hideg-meleg állapotra, ami még fél órás menetek esetében teljesen ideális - ennél rövidebb utak szoktak lenni városon belül - akkor, már ki sem számolom, hányszáz indítást és bemelegedési szakaszt élt át az az olaj, ami egyébként a legjobban igénybe veszi, oxidáció, üzemanyaggal keveredés, szennyeződések oldása, lebegtetése. Ha 16 napon keresztül folyamatosan járna az autó, akkor is kellően el lenne használódva az olaj, de a hidegindítások felbecsülhetetlen mértékben roncsolják az olajat, és így kiadva a 16 napot, bizony elég kemény igénybevétel az olajnak. Szóval erős túlzás a csóró magyar nép előtt a 15 ezres periódust sűrűnek mondani, mikor nálunk a legtöbb ember ilyen rövid távokra használja az autóját, és az olajcserén spórol, annak kitolásával és/vagy szar olaj választásával... Holott fél tankolás áráról van szó... egy évben ennyi vállalható lenne annak, aki már autózik...

Autonavigator :down:

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborjozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr115864030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása