Magyar Telekom aljas lehúzás

2020.02.17. 10:41

 Pár éve bevezette a Vodafone a Tuti tarifát rendkívül kedvezményes percdíjakkal.

Erre a Telekom lépése volt a Domino Most opció, ami nagyon szuper dolog.

Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig életképes lesz ez a kedvezmény, mert egyébként a Telekomra nem jellemző ez az önszántából kedvezmény adás, hiszen Telekom, T-mobile, Westel, Westel900-ként sem éppen az ügyfélbarát magatartásáról volt híres, mindig is egy lehúzó aljas banda volt a szememben. Érdekes persze, hogy még mindig náluk vagyok, de minek váltogassak? Pont néztem, tavaly durván egész évben 4000 Ft-ot költöttem telefonálásra, mert itthon vezetékesről úgyis ingyen hívok, meg amúgy mobilon mindig csak a legszükségesebb dolgokat beszélem meg, nem vagyok a csacsogós típus. Szóval megszokásból Telekomos vagyok, meg mert ennyi miatt nincs értelme váltanom. A Domino Most valószínűleg csak azért maradt meg, mert a Vodafone is fenntartja még a Tuti tarifát, és muszáj nekik konkurenciát állítani. Ha ez nem lenne, újra lehetne 100 Ft-os percdíjért beszélni. 

Most, hogy blogbejegyzést írok ennek oka van. 

Jó ideje már a Domino Most-ot ugyan továbbra is díjmentesen lehet használni, de 30 naponta lejár, és csak a Telekom alkalmazásban lehet bekapcsolni. Még ezzel sem lenne probléma, de ugye érződik a dolog, hogy arra hajaznak, hogy elfelejtsd bekapcsolni, és addig drágább percdíjért beszélj!

Mi sem igazolja ezt jobban a tegnapi, meg az utóbbi eseteknél. Már "késve" küldik a tájékoztató sms-t, hogy lejárt a 30 nap.

Példa tegnap reggel:

06:16kor a telekom alkalmazásban jártam, láttam, hogy már nem aktív a Domino Most kedvezményem. Noha SMS-t még nem kaptam róla. Természetesen bekapcsoltam rögtön..

07:36kor jött az SMS, hogy bekapcsolták a szolgáltatást! Tehát jó 1 órát késett! De a következő igazolja legjobban, mekkora egy undorító aljas banda a Telekom:

este, 21:57kor érkezett meg az az SMS, ami arról tájékoztat, hogy a Domino Most opció 30 napos időszaka letelt! (természetesen a szolgáltatás már aktív, hiszen reggel bekapcsoltam, csak ez a tájékoztató sms, hogy lejárt, szándékosan így el van csúsztatva, ez a mocskos csalásuk!!!)

Nem tudom mikor járt le, lehet, hogy már előtte nap, vagy napokkal, de hogy több, mint 15 órás késéssel, tehát 1 napot el tudsz beszélni anélkül, hogy észrevedd milyen drágán beszélsz, ez undorító, mocskos aljas lehúzás! EZ A TELEKOM! 

Szerencsére én alig telefonálok, így nem estem e csapdába, de ez sokaknál gond lehet.

Nem hiszem el, hogy ez véletlen lenne, mikor a bekapcsoló SMS meg tudott érkezni, igaz az is késve, meg egyébként ha feltöltöm az egyenlegem, vagy egyenleglekérdezést kérek az okostelefonomon, rögtön megjön rá a tájékoztató sms, hogy a *102# egyenleglekérdezés megszűnt!

Figyeljen mindenki!

De legjobb lenne, ha a fogyasztóvédelem rájuk szállna, és megbírságolnák, mert ez az etikátlan üzleti magatartás évtizedek óta jellemzi a többször nevet változtatott szolgáltatót! 

Van még egy telekomos számom okostelefonban, arról tudok képernyő mentést is csinálni beteszem ide, hasonló időeltolódások vannak, mint amit fentebb írtam (ezen is 6.16kor aktiváltam reggel a domino mostot)

aktivalas.jpg

MAJD ESTE::::

lejarat.jpg

 

Ui. Még nagyobb köcsög a Telekom, már próbáltam keresni, de a tarifákat sem lehet sehol megnézni, kiderítettem, hogy Domino FIX díjcsomagban vagyok, és arról sehol egy szót nem szólnak, mennyi a hálózaton kívüli percdíjam! Márpedig ezek arra szoktak 100Ftokat lehúzni percenként, ha más mobilt hívsz... Rabló szemét banda... 

Az én kis gépem története.

Volt már többféle robogóm, még ugyanilyen vitality, meg agility előzőleg, de a lényeg, hogy eladtam, ami volt és néztem másikat. Nem ragaszkodtam semmihez. Az OLX-en találtam ezt, elmentem megnézni, de elsőre nem hoztam el. Egyébként a motort 2014-ben vásároltam és a hirdetésben rosszul szerepel az évjárata, mert 2005-ös.

vitalityelado.jpg

A motor tényleg kb. mint a mesében: egy pajtában állt, full por- és, fűrészporosan, de hozzáértő szemekkel látható volt, hogy semmi baja, és valóban újszerű állapotú, nem használták, a km valós, csúszásnyom látszódik rajta imitt-amott, talán ez miatt került parkolópályára. Motorja gyönyörűen jár. A fojtás még benne volt, 45km/h volt a végsebesség. Sikerült lealkudni 130e Ft-ra, így aludni sem tudtam, ekkora üzletet kihagyni?, és visszamentem érte. Autóval szerettem volna elhozni, de végül mégis lábon jött, mert autóba eldöntve kifolyt volna a benzin. 40km/h-val utazgatva Alsószölnökről kissé fárasztó volt a hazaút, de szép idő volt, megoldottuk. Sosem felejtem el, még előtte apu azt mondta, hogy 130e Ft-ért nem lehet jó motort venni, amire persze rácáfoltam ezzel, de így az évek múltán is bebizonyosodott, hogy valóban nagyon jó vételt csináltam.

kymco-zalaszabar05.jpg

Itthon aztán "rendbe" raktam, ami a mosást, a fojtáseltávolítást és a karbantartásokat illeti.

10e Km-nél tettem bele új szíjat és talán görgőket is, már nem emlékszem.

20ekmkymco03.jpg

Most 20e km-en vagyunk túl és látom, hogy a Dayco szíj, amitől nem vártam sokat, kivéve is szép állapotú még, kopáshatárt nem érte el, de már nem rakom vissza (18mm új 17,0mm-cserehatár, nekem 17,2-4 között volt kb) A görgőket cseréltem, azok már megérettek rá. És időközben tudtam meg, hogy manapság görgőknek van beszerelési iránya. Sajna anno erről nem tudtam, s nem ennek megfelelően szereltem 10e km-nél, de bajt nem okozott, hiszen annyira nem koptak meg a görgők, hogy a tárcsa falával fémesen érintkezzen az oldaluk. A Dayco szíjat elraktam, mert kár lenne még kidobni, hátha lesz olyan 50-es kymcom, amibe jól jön. Repedezettség sincs rajt.

vitalityszijcsere20ekmimg_20200109_103734.jpg

Amúgy az SH300-on is cseréltem szíjat év végén, azt Mitsuboshira ~18e km-nél, 25mm-es volt a szíj benne, az új elvileg 27,5 a limitet nem találtam de a neten valaki 25,5-nek írta, tehát csereérett volt, de amúgy meg fogak között repedezett is volt. Érdekes a görgőit visszaraktam, szinte 0 kopás látszott rajtuk. A kuplungpofák kopottasak kissé csak. Bár kopottnak számított a szíjam de nem különösebben éreztem változást az új szíjjal menetteljesítményben.

vitalityszijcsere20ekmimg_20200109_103505.jpg

No, visszatérve a Kymcohoz, Malossi szíjat tettem bele korábbi jó tapasztalatok alapján 50-es motorjaimnál. Ez 18mm volt, mint a gyári méret. Dr Pulley görgőket raktam bele gyári súlyban és méretben. Menetteljesítményben javulást nem lehet tapasztalni emiatt, mert egyrészt nem is volt igazán kopott a régi szíj, másrészt az új szíjnak is még be kell kopni, addig kicsit pörgősebben gyorsul, de mégsem jobban. Ennyi a helyzet csupán, de mivel 10ezrenként ajánlott szokott lenni ilyen kismotornál a szíj, ezért cseréltem. Ekkor láttam, hogy pl a 3 pofás kuplung is teljesen újszerű állapotban van. Ez még ennyi km  után is nagyon patika gép, jó gazdája voltam. A féktárcsa, fékbetét is alig kopott, mert tudok ésszel vezetni. A gumik is gyáriak még, bár repedezettek, és a hátsó már kopottas, profilmélységben is csereérett lesz, sok tapadása amúgy sincs, szinte nem is kopik már.

vitalityszijcsere20ekmimg_20200109_103559.jpg

Felmerül a kérdés, 20e km alatt, mi hibásodott meg? Nem sok minden. Az üzemanyagszintjelző, és ennyi! Azt nem vettem újat, mert javítottam, és ideig óráig volt jó, de nem tűnik egy megbízható szerkezetnek, így feleslegesnek láttam újra költeni, ha majd az is ilyen lesz.. 100-130 km-enként tankolok, csak erre figyelek. Azt meg a spritmonitoron is úgyis lelkiismeretesen vezetem. 

Nagyon szeretem ezt a motoromat, noha már nagy szükségem nincs rá, hogy van nagyrobogóm is, de nem tervezem eladni, mert értéke nem sok van, viszont annál amit ér, nekem jóval többet jelent. Városi rövid távokra egyékbként is inkább ezt használom, mint a nagy, vízhűtéses gépet. Ebbe pont az a jó, hogy egyszerű, igénytelen, hihetetlenül olcsón fenntartható.

Még mindig ritkán írok. A pozitív dolgokat megélem, nem feltétlen dicsekszem velük, aztán a negatívakról nem szívesen beszél az ember. Mégis úgy érzem kell, noha a blogom látogatottsága nyilván nem totalcar.hu vagy vezess.hu szintű, de éppen azért, mert nem írok nap mint nap, valószínűleg van egy állandó közönségem, aki kíváncsi rá, mit írok. Ebből adódóan, illetve a google keresőt használva azért akadnak látogatóim, tehát valamelyest én is segítek az embereknek azzal, hogy véleményt formálok, s reálisan látva dolgokat megnyilvánulok itt.

 Azt ugye észrevettétek, hogy az utóbbi pár évben a szokásosnál sokkal-sokkal nagyobb mértékben megszaporodtak az autók, amik az akkor új, P-vel kezdődő rendszámokkal kezdődtek és hihetetlen gyorsan ki is futottak, mert annyi autó eladás volt.

Sokan vettek új autót is, ami tiszta sor, ehhez sok hozzáfűzni valóm nincs. Az sejthető, hogy a járműgyártás ezeket az óriási igényeket új járművekkel képtelen lenne kiszolgálni (meg pénze sincs mindenkinek újra), ezért virágkorát éli a használtautó piac is. És itt van a baj.

Sajnos szép számmal akadnak, akik valamiért azt gondolják, hogy a külföldről behozott autó az milyen tuti vétel. Pedig ha józanul belegondoltok, külföldön - nyugaton, ahonnan ezek az autók jönnek -  sem olcsóbb semmi. A bérek magasabbak de szinte mindennek olyan, vagy magasabb ára van, mint nálunk. Igaz ez a járművekre is. 

Ebből adódóan gondoljatok már bele: Ha egy külföldről behozott, regisztrációs adóval, + hazai forgalomba helyezési költségekkel terhelt, már forgalomba helyezett autó olcsó, vagy épp piaci áron megy az itthon eddig forgalomba lévő használtakkal, akkor az miért van?

A válasz nagyon egyszerű. Valami nem stimmel. Azt az autót nyilván külföldön jóval olcsóbban megvették, mint amennyiért itthon piacra kerül. Hiszen haza kell szállítani, adót kell rá fizetni, itthon is forgalomba helyezni annak minden költségével együtt. Ráadásul aki behozza, nem szeretetszolgálat, tehát minimum 100-200e Ft hasznot is rádob. 

Mindebből az következik, hogy külföldről behozni autót nem éri meg, kivéve, ha ott ár alatt lehet megvenni. Ennek meg ugye oka van. Nem feltétlenül egy, vagy kettő, lehet jóval több is..pl. tekert órás autó, vagy árvízkárosult, vagy karambolos feljavított, vagy nem volt karbantartva, vagy épp még működik, de küszöbön egy zsebbenyúlós javítás. Arról már nem is beszélek, hogy lopott volt, pedig sajnos ez is előfordul, olvashattunk ilyet is, és lefoglalták az új tulajtól az autót, tehát ennyit ér az eredetiségvizsga...

Még egy esetben hozhatnak be külföldről autót, hogy megérje. Ha van olyan típus, ami itthon keresett, de nem kapható. Viszont ez nem lesz olcsó. Sőt. A magas ár sem garancia arra, hogy az autóval minden rendben van. Sokan szemrebbenés nélkül képesek hazudni, átverni a naiv autó vásárlókat. Sok naiv vásárló meg el van ájulva, ha egy kiglancolt kívül-belül szép autót meglát, mert nem lát a műszaki tartalom, vagy a lehetséges előélet  mögé. Ezt használják ki a modern kori autókereskedők, akik közül sokan berendezkedtek a külföldi romok behozatalára, mondjuk ki; autókereskedő cigányok!!! Jönnek határokon, korlátlanul hozzák mások levetett szarját, és a német, osztrák rendőr sem baszogatja őket, mivel még örülnek is nekik, hogy a szemetet elviszik tőlük! Erről szól a történet!!! Aztán itthon meg megveszi az idióta paraszt. Legtöbbször pórul jár, aztán ha szervizbe kell majd menni kamilláz rajta, amilyen árakat mondanak. De valójában ezekkel a levetett romokkal a szervizek sem szívesen foglalkoznak. Mindenki sokkal boldogabb lenne, ha nem javítással kellene foglalkozni hanem csak karbantartásokkal. Épp ezért, mivel ezeket az autókat egyre kevesebb szakember van, aki megjavítja, és kevés autótulajdonos, aki meg is fizeti ennek magas árát, ezért jó eséllyel ezek az autók még párszor gazdát fognak cserélni hacsak nem hamar a bontóba végzik. De a hulladék nálunk csapódik le sajnos. És ez a történet lényege, amiért feszegettem ezt a témát és nagyon sajnálatos, hogy hulladéklerakó lesz az országunk! Naiv vásárlók / haszonleső "kereskedők" miatt!

A külföldről behozott autó számomra nem más, mint az előélet tisztára mosása. A behozott külföldi autóról már szinte lehetetlen itthon kideríteni bármit is, szerencsés esetben csak sejteni lehet 1-1 dolgot.

Mindig néztem a használt autó, motor piacot. Amióta rendszám alapján lehet pár infót lekérni az autókról, azóta rendszeresen infózok is. (és nem foglalkozom a rendszám takargató köcsögök járműveivel). Külföldi autó ezért is rossz, mert csak a magyarországi dolgok látszanak, de itt például jól látszik az, hogy az illető úgy hirdeti, hogy nem is adhatja el. Mondanom sem kell, a hirdetés nagyon meggyőző volt mind a képek, mind a leírás tekintetében.

astra.png

A következő képen látható pedig elég sok külföldről behozott járműnél olvasható, hogy nem stimmel valami. Érdekes, mert ennyi adminisztrációs hibát nem tudok elképzelni. És csodálkozom, hogy ezeket elfogadják! Nekem ez is gyanús!

eredetvizsga.jpg

Jó ez a rendszer. Nagyon sok autót ki lehet szűrni vele és már sok időt spórol az ember, hogy nem megy el megnézni őket. Én azt mondom, akinek nincs takargatnivalója, az ne takargassa a hirdetésben a rendszámot! Amúgy is, ha valaki elmegy megnézni akkor már látja a rendszámot. Miben más így? Ugye..! Csak az takargatja aki fél, hogyha kiderül valami az autójáról, motorjáról, akkor nem fogják megvenni. Már eleve gyanús!

Összegzés. Remélem segíthettem annak aki jármű vásárlás előtt áll. Még egy szösszenetet engedjetek meg. Benzines vs dízel. Használt dízel autót biztos, hogy nem vennék ott szinte borítékolható a vásárlás utáni költségek. Benzinesből sem preferálnám a közvetlen befecskendezéseseket, turbósokat, nagyon nyomatják őket, de egyiknél sem a tartósság a szempont hanem az újkori környezetbesorolása a járműnek. Arra is szarik mindenki, hogy néhány év múlva mi lesz vele. Míg mondjuk egy jó, karbantartott szívó benzines 10 éves korában is tudja tartani a gyári értékeket. Ha városi rövid távokat mentek, araszolásra ne vegyetek már dízel autót! A dízel annak való, aki sokat pályázik! És azt sem értem, miért az autójával akar mindenki többnek látszani. Mert ez is észrevehető a trendekben, a SUV-ok hódítanak. Amit próbálnak a gyártók lefaragni kibocsátási értékeket, gyakorlatilag elvész azzal, hogy az emberek értelmetlenül SUV-okba és hasonló nagy autókba ülnek, amik eleve magasabb fogyasztásúak, s energia is több kell a legyártásukhoz. Muszáj ez? Miért kell az embereknek nagy autó, mikor 99%-ban kihasználatlanul közlekednek vele? Egy 4 fős családnak is bőven elég kellene legyen pl egy Suzuki Baleno, csak ugye a világ másfele tart...  Emberek? Miért nem tértek észhez? Ne mindenki csak saját magára gondoljon már, hanem mindannyiunk jövőjére! De ez így a pusztulás fele visz... SUV helyett kisautót, robogót, tömegközlekedést, elektromos rollert mindenkinek! Dugó van és araszolás, parkolóhely nincsen! Változtatni kellene, mielőtt a természet változtat és pusztít el bennünket! (saját hedonista ostoba életvitelünk miatt - tisztelet a kivételnek)

Meglett: Honda SH300 !

2019.09.11. 10:07

Időközben megbántam már, hogy eladtam a Majestyt, mert a piacon körülnézve nem találtam még egy hasonlóan jó állapotú motort abban az árkategóriában. Igaz, hogy +100e Ft-al drágábban adtam el, mint vettem, de ez köszönhető volt a gyönyörű esztétikai állapotának, valamint a kitűnő műszaki állapotnak is, hiszen azt a 100e Ft-ot kb rá is költöttem, mert pl. az a 43e Ft-os gyári szíj is iszonyatosan hiányzott neki, tökéletes motor lett belőle. Plusz ugye munkám is volt benne meg az átírási költségek, úgyhogy nyerni nyilván nem nyertem rajta, de nem buktam így sokat, hiszen motoroztam is vele párezer km-t - ha ezt vesszük nem jártam azért rosszul.
hondash-img_20190908_172717.jpg
De lépjünk túl rajta, pár tapasztalatomat megosztom, mire ide a Hondához jutottam, ennél jóval több volt, amit néztem/érdeklődtem de most lássuk csak az érdekesebbeket:

Bajnok Motor Kéthely: Érdekelt egy motor ami náluk volt (Carnaby 300). Telefonon egyeztettem mert mégiscsak kb 50-kmre van tőlem ne potyára menjek ha esetleg nincsen már meg. Megvolt. Körbe néztem. Éreztem meleg a motor be volt indítva mielőtt érkeztem. Tipikus import motor volt, amit én észre veszek bizonyos jelekből hiába van kiglancolva. Mindegy azért kipróbáltam volna mert ha tetszik elvinném. Csakhogy 5 e ftot kértek volna érte ami csak megvétel esetén jár vissza. Ezzel úgymond bele kényszerítve a vásárlásba. De hülye nem vagyok ez nem szalonképes manapság szerintem így ott hagytam.
Nemrég 2 kereskedésben próbáltam motorokat egyik se volt ekkora szarrágó mint ezek a Bajnokék. Felháborító hogy azért elkértek volna 5 ezret hogy a kiglancolt, szilikonozott, rendszám, műszaki vizsga, forgalmi engedély, biztosítás nélküli import motorjukkal saját felelősségre az előbbiek miatti büntetési tételeket bevállalva forduljak egy rövidke kört egy mellékutcában. Otthagytam őket a f..ba. Remélem ilyenek nem sokáig maradnak fenn. Mert értem én hogy senki nem akarja hogy tesztpilóták keressék meg de én egyrészt nem helyből mentem oda; telefonon érdeklődtem előre, másrészt komoly vételi szándékkal kerestem motort.. Harmadrészt csak egy szaros 270ccm robogóról beszélünk..
_
Egy másik érdekes kereskedés Zalaegerszegen volt a Babos Motor. Egy 500-as Kymco Xcitingot néztem. Annyira nem tetszett, mert a futásához képest az állapota nem volt valami szép, noha az látszott, hogy valóban keveset futhatott...de a kulcsos dolgokat (pl ülés felnyitása) az eladó -aki elvileg a góré volt egyszemélyben- sem tudta, már nem keltett pozitív benyomást. Rákérdeztem injektoros-e, mert szerintem ezek a régiek nem voltak azok, de ő azt mondta igen. Aztán később csak sikerült felnyitni az ülést és benézni oda is, és látszott, hogy karburátoros. Nem mintha komolyan válaszolna rá, de mintha nem tudnék róla, rákérdeztem, hogy mit gondol a fogyasztásáról, mert én úgy hallottam ezek sokat fogyasztanak (5-6 liter nyugis tempóba, a majesty 3,6-hoz képest sok sztem!!). És erre persze nem válaszolt, de onnantól kb hülyének nézett, mert eleresztett vmi szöveget is, minek veszel motort, hát nem az számít hogy érezd magad alatt a gépet stb.? Otthagytam a fenébe, abszolút nem volt szimpatikus, hogy engem hülyének néz, mert számít a fogyasztás! Sajnos a technikai különbségek miatt egyáltalán nem várható az, hogy egy magasabb fogyasztású motor jobban is megy...
_
Aztán egy szinte új, párezer km-t futott Honda SH300 tulaját hívtam fel, ami hirdetést már régóta figyeltem, csak feltűnt, hogy drágábban árulja mint előzőleg. Talán 100e Ft-ot dobott rá. Rá is kérdeztem, azt mondta azért mert elege van a hülyékből. Szerintem egyébként ő volt egy nagy hülye. Pár percet még normálisan elbeszélgettünk, mert meghallgattam mi a bánata. Ez a barom már lezsírozva eredetvizsgát is csináltatott másnak meg valahova messze levitte a motort és nem vették meg. Na, lényegtelen, én mondtam, hogy nekem ilyen állapotú motor kell, amit felvázolt meg amilyennek látom is. Eddig normálisan elbeszélgettünk. Aztán mondtam, hogy a rendszámot szeretném megkérdezni, hogy utánanézzek a nyilvántartásban, mit látok róla. De mondta, hogy nem adja meg, mert ha érdekel menjek megnézni majd ott meglátom. Hülye! Erre felvázoltam neki, mennyire nem korrekt dolog, mert ugyan egy rendszámmal mit tudnék én kezdeni, de ő azt mondta hogy kiderítem hol van és el akarom lopni. Próbáltam meggyőzni, hogy milyen alaptalan és buta dolog, hogy nem adja meg a rendszámot, erre lerakta a telefont. Erről ennyit. Ostobák még vannak... Vagy csak tényleg valami nem stimmelt a motorral...
_
Néztem egy Majestyt Pécsen, ami keveset futott, sokat állt, de telefonon még előre direkt szóltam, be fog-e indulni, ne menjek potyára, állítólag reggel töltőről levette még indult, de már nem, mikor ott voltam, ráadásul a hegyekbe volt alig találtunk oda navigációval is. Plusz a kevés km-hez képest elég szépen karistolva volt itt-ott, meg az ülés egyik felén óriási hézag a másikon semmi, úgyhogy emiatt is felejtős volt, sajnáltam egy szép délutánom, időm, pénzem elment egy ilyen potya útra!
_
Végül úgy volt, hogy Bp-en megveszek egy 400-as Majestyt, ami nem is fiatal, de csak hétezer km-es, első gazdás, 980-ért hirdette, 900-ba fixen megegyeztünk, hogy ennyi, és nem alkudok. Mert állítólag más is így csinálta, és alkudni akart mikor ott volt a semmire - ezt mondta az eladó, mi igaz belőle nem tudom. Én mondtam neki, nekem jó a 900, ha tényleg hibátlan a motor, ilyen állapotú motort szeretnék. Odaérve tényleg szép állapotú volt a motor, minden nagyon rendben tűnt, kezdtem örülni. Aztán mikor kipróbáltam, csak 50-60-al mentem de láttam a plexije lötyög rendesen. Rögzíteni nem tudtam én ott és ők sem, alkudni nem engedtek, így bolond lettem volna ezen a hosszú úton elhozni hazáig, főleg ha esetleg lerepül. Úgyhogy nagyon szomorú lettem, ismét idő, és rengeteg pénz a levesbe mehet..
hondash-img_20190908_171744.jpg
Nálam volt azért pár motor lista, ami a környéken van, és érdekelhet. Így felhívtam és megnéztem rögtön egy Honda SH300-at Érden. Láttam már egy ideje hirdeti, kiemelve is volt korábban, mégsem vitték el, ez egy jó alap volt az alkura, mert hibája nem volt igazából a motornak, csak a műanyagok kissé fakultak, első fékbetét kopáshatáron de semmi komoly.. Mentem vele, tetszett. Az eladó személye is szimpatikus volt, mindezek is nyomtak a latba, és hogy Mo-i motor, ő a második tulaj volt, úgy néz ki korrekten szervizelve is volt. Mindezek alapján úgy döntöttem elhozom. Elég drágán vettem, mert 980 helyett 940-ért hoztam el, 8 éves motor. De nem volt benne 15e km. Már fullra leszervizeltem azért, fékbetétet is cseréltem, az akksi állítólag még a gyári Yuasa, hihetetlen, ha ennyit kibírt, de még jó. Majd új szíjat veszek bele görgőkkel a jövőben meg ráférne egy új hátsógumi is, de még jó azért ez is. Nagyából ennyi. 
_
Nem bántam meg mert még ha drága is, de csalódás mentes, jó vétel volt. A 400-as majestynél fürgébb, igaz, 120-nál már nem gyorsul úgy, mint az. De a fogyasztása is kevesebb fél literrel. 3 körül eljár ami szuper. Szimpi nagyon a motor, két dolog csak, amiben rosszabb a másiknál: szélvédelem és tárolóhelyek. Viszont más dolgokba meg jobb. Pl. dinamizmus, útfekvés, sokkal "motorosabb" érzés vezetni, kevésbé "robogósak" az élmények. Olyan nincs, ami mindenben tökéletes, de ez a motor is nagyon szuper nekem. Persze ettől még vágynék egy jó Majestyre is.. :D 

Újítások!

2019.07.09. 05:55

Mint írtam Toyota eladva, sajnáltam de ésszerűnek tűnt ennyi idős autót eladni annyiért, amennyiért elment, jól tartotta az árát.

Poloba átültem, tetszett, mert minőséginek ható autó, de a német autók nem az én világom. Főleg nem a VW konszern járművei, mert pofátlanul, tervezetten avultatott szarok az alkatrészek de a külső megjelenés és a dögös forma, villogás megvan az eladhatóság és a mások előtt menőzés érdekében. Ez nem az én világom.

Bár nem terveztem annyira komolyan eladni, hiszen korrekt módon lecseréltem a szervóolajat és a fékfolyadékot is, de meghirdettem kíváncsiságból egy kicsivel magasabb áron, mint amennyit szerettem volna kapni érte. Gondoltam lealkudják, ez természetes, így is volt, de eladtam annyiért, amennyiért valójában szerettem volna. Az új gazdája se járt vele rosszul, mert ha nem is tartom jó autónak - mert VW konszern autó használatát nem ajánlom senkinek - de a többihez képest biztosan egy jól karbantartott megkímélt autóról volt szó. Tehát ha ezt nézzük, jól járt vele.

Így aztán néztem a hirdetéseket, pár éves használtautó vagy új kellett. Használt alig van ennyi idősen és vagy túl van árazva, vagy valami probléma miatt adják el, pl esetleg törve volt, így inkább beruháztam egy újba.

Körvonalazódott nagyjából mit szeretnék. i20, sandero és swift lettek a jelöltek. Az i20-asok elég drágák voltak a másik kettőhöz képest, így ejtve. A Sandero és a Swift között nehezen döntöttem, vagyis egyik reggel úgy ébredtem, hogy a Swift kell, azért lett ez.

swiftaz.jpg

Sandero útjainkra ideális ballonosabb kerekei miatt, és jól is néz ki. Fullos felszereltsége vonzó, de nem tetszett a 3 hengeres motor járása a kipufogónál hallgatva, és az anyagok minősége néhol, vagy a motortérben mintha a vízhűtő kicsit lazán lett volna benne és mozgatható volt. Egyúttal félelem volt bennem, hogy ez a motor 900 köbcenti sincsen, és teljesítménye  alapján ugyanazt a terhelést megkapta volna mint a Swift, csak gondolom abban a nagyobb motor méretéből adódóan erősebbek is az alkatrészek, és az erő fokozatosan jön meg, míg egy turbós motor tudjuk hogy másképp viselkedik..

A swift kisebb, bár meglepően nagy hely volt mögöttem is benne. Amiért rá esett a választás az a pozitív tesztek és fürge menetteljesítmény, jó fogyasztás, japán gyártás volt. És mivel a Suzuki évtizedek óta konstans jó minőséget gyárt, talán várható, hogy ez is egy jól sikerült autó, amit persze majd az idő eldönt.

Ennyi a helyzet éppen, ja és a Majestyt is eladtam hirtelen felindulásból, amit már kicsit bánok, de előre nézek, keresem a lehetséges utódokat, még az is lehet, hogy újból Majesty lesz, csak az új kasznis, vagy egy régi, ha sikerül találni egy alig használtat! :) 

Olyan ritkán írtam - el is vagyok csúszva, hiszen változások történtek. Bár nem hiszem, hogy sokan olvasnák a blogom. 

Szóval; Toyotát elvitték, jó kis autó volt, sajnálom, de racionális döntés volt eladni a "csúcson" ameddig még ilyen jó ára volt és nem kezdi ki a rozsda. Mert ennél az autónál max attól tartottam. Poloba átültem, bár ezt is én tartottam karban de még egy-két apróságot csináltam ill csinálok rajta. Kezdve ott hogy kitakarítottam. :) A fogyasztására kíváncsi leszek, mert szerintem biztos, hogy kevesebbet fogyaszt és jobban is megy egy leheletnyivel a corollánál.

kosorhegy-volgyhid-kereki.jpg

Majesty full szerviz megvolt, ha nem is egyszerre, de ahogy időm engedte tevékenykedtem: Új hátsó gumi, motorolaj, szűrők, fékfolyadék, hajtásolaj, gyújtógyertya, hűtőfolyadék. Még a gázmarkolatot szeretném megkenni, cserélni idővel a hátsó fékbetéteket, talán ennyi apróság van, amit szeretnék..

Ami nem tűnt fel vásárláskor, mivel nagymotoros múltam sem volt és nem száguldással kezdtem: 70km/h felett nyélgázon felpörgött, de nem gyorsult úgy ahogy kéne, ezt később éreztem, nagyon rossz volt és balesetveszélyes mert előzni sem lehetett így max lendületből. Ezért hát a szíjat kicseréltem, de szélességre jó volt még, viszont szerintem nem belevaló volt. Gyári mitsuboshi szíj, amit vettem, nem volt olcsó; 42 ezer, de a problémát megoldotta.

majaszikra.jpg

Még áprilisba születésnapomra megleptem magam egy kicsit komolyabb drónnal, mint a tello, szóval most motorozás & drónozás van jó időben szabadidőben, tiszta boldogság. :)

Illetve a napokban vettem az Intersparban 3250 Ft-ért egy Bosch kávédarálót. Korábban próbálkoztam itthon a régi kávédarálónkkal de visszatértem az őrölt kávéhoz mert nem szépen darált, vagy túl apró, de akkor is akadtak köztük nagyobb őrlemények, vagy eleve túl öreg volt. Annyira nem tetszik a gyárilag őrölt kávé, mert ki tudja mit darálnak mellé illetve az aromáját sem őrzi meg úgy, mint mikor én frissen darálom.

kavescuccok.jpg

És ez a kávédaráló nagyon jó áron volt ennyiért, úgy gondoltam adok még egy esélyt az általam őrölt kávénak. :)  Mert az is sanszos, hogy a mi régi kávédarálónk elég szar volt, hiszen az már több évtizede megvan, darált az mákot, cukrot, kávét mindent. Nem várom el az újtól, hogy tökéletesen egyformára daráljon, de azért a régi gépünknél biztos vagyok benne, hogy jobb lesz az eredmény.

 

Motoros lettem! Guruló fotel!

2019.03.15. 09:42

Vagy mégsem? - a végén részletezem! 20 év 50-es motorozások után eljött az idő, hogy nagyra váltottam. Kellett a jogsi, az okát most nem részletezném, de röviden: karriercélok miatt.. :D maja1.jpg

Ha már megvolt a jogsim, gondoltam nem lehetek motor nélkül. Mivel tudom milyen veszélyes a közlekedés, még sokszor úgy is óriási veszély leselkedhet ránk, hogy betartjuk a szabályokat, ezért hát nem is életcélom a száguldozás, inkább a kényelmes, harmonikus motorozásra vágytam, amit teljesíthet egy 400-as maxirobogó.

Egy kollégám Majestyjét megvettem volna télen, csak sajna más előbb ott volt érte. Alapvetően sok hirdetést néztem, de korlátozódott a Majesty - Burgman - Honda SW-T, FJS típusokra az érdeklődésem. Mivel a Hondákról jót olvastam és tudtam kéthengeres, ill próbáltam is, nagyon tetszett, így utána leginkább már csak ezeket néztem.

Viszont nagyon leszűkítettem ezzel a lehetőségeimet, így fél szemmel sasoltam a többi hirdetést is, s lettem figyelmes erre a gépre, amit megvettem. Közel volt, beteg voltam már 1 hetet otthon lenyomtam, jobban voltam, mehetnékem volt. Balaton partján, 72 km-re tőlem, elugrottam. Rá két napra meg elhoztam. Pedig abszolút nem gondoltam, hogy fel fogja kelteni az érdeklődésem.

Ugyanis lecsekkoltam a neten, és sok gazdája volt. Ami furcsa; tavaly nyáron megvette vki, aki eladta novemberbe, az meg már szintén 3 hónap után hirdetni kezdte, tőle vettem meg.

Tehát sok jót nem tudtam hozzá fűzni, de nem akartam előítéletes lenni, kismillió oka lehet, hogy valaki elad egy ilyen gépet. Pl. az előző tulaj, aki erősebb motorokhoz szokott, de megtetszett neki ez a szép állapotú gép, érthető, hogy lecsapott rá. De aki 100 lóerős vagy erősebb motorokkal járt azoknak utána ez kevés lesz. Mert erősnek erős, aki még nem motorozott, de aki erősebbeket hajtott annak kevés lehet.

Ennyi hát a történet, egyszerűen nem tudtam semmibe belekötni, nagyon patika állapotú a gép, korrekt volt az előző tulaja is. Új akksija van, még szűrőket, gyertyát is kaptam hozzá. Ehhez veszek még szíjat, görgőket, és azt is lecserélem az összes motorban lévő folyadékkal egyetembe. Nagyon elégedett vagyok, mert kevesebb, mint fele áron vettem ahhoz képest, amit max. motorra szántam volna. 

maja2.jpg

Mikor használt motort veszünk, szerintem mindenkiben felmerül, lehet hogy sérült motor volt, igazából ez a legfőbb dolog, amit leginkább szeretne az ember kibuktatni átnézéskor. Nagyon kerestem, mi utalhat erre, de nem találtam ilyet. Nincs rendellenes gumikopás, kormánycsapágy, telók jók, nincs kotyogás semmi, futása, illesztések rendben. Ez se garancia persze, a neten lehetett már olvasni totálkáros rendbe szedett járműveket. Ahány tulajon átment, sajna ez benne lehet a pakliba minden használt motornál, akármilyen lelkiismeretesen is átnézik. Mégis nyugodt vagyok, s jól érzem magam, mert ha esetleg törött is volt valaha, teljesen egybe van most. Szerintem ez a legfontosabb, úgyhogy kár is ezen filózni. A futásteljesítmény is egy ilyen dolog. 37e km van benne, ez lehetne akár a duplája is, akkor is lehetne ilyen szép állapotú. De ha 20 lett volna benne akkor is megfelelő annak az állapota, csak hihetetlennek tűnne, ennyi idős motorba. Állapotot veszünk és nem évjáratot, vagy futott kilométert, így ennek megfelelően maximálisan elégedett lehetek. Várom már a full szervizelés utáni motorozást :) Egy új bukót kell vennem, mert ez a régi már vagy 10 éves, nagyon zúg is, 60-70 felett nem hallom a motort. Ez jó lesz utasomnak bukónak :) 

ui. Ja, címmel ellentétben; mégsem lettem motoros, hiszen robogós vagyok, azt sok nagyképű nem tekinti motornak! :) Kíváncsi leszek, mennyien intenek, bár én csak örülök, ha nem; épp elég buszosként integetni minden buszosnak munka közben :D 

Egyébként álszent dolog sokak részéről ez az integetés, mert némelyik úgy közlekedik, hogy más emberek életére törhet vele, és tör is. Az ilyen nem motoros, hanem gyilkos. 

Kicsit eltérően a járműves témától, ez más jellegű lesz. :)

Eltelt már egy ideje, hogy kerestem egy új kávéfőzőt. Tettem ezt azért, mert a régi típusú kávéfőzőmmel nem voltam túlságosan elégedett. Nem akartam kapszulásat, mert a drága kávékapszula miatt többszörösébe kerül az így készült kávé. Mégis emellett döntöttem.

caf4.jpg

Miért? Leginkább azért, mert minden egyes kapszula friss kávét rejt, vákumcsomagolt darab. Ez egy nagy előnynek tűnik ahhoz az őrölt kávéhoz képest, amit megbontunk, és ha zárt dobozban is tartva de 2 héten keresztül nyitogatunk.

caf2.jpg

Ezért lett hát ilyen gépem. Láttam a neten vannak kapszula-újrafelhasználási bemutató videók, ezeket így elsőre fillérbaszásnak tartottam, mert gondoltam minek vesz az ember ilyen gépet, ha maga töltögeti a kapszulát, így elve elvész az az előny, hogy friss kapszulából készülhet a kávé.

caf1.jpg

Mivel lelkes újrahasznosító vagyok, azért felhasználás után csak megbontottam a kapszulát és a zaccot kinyertem belőle, ezt mindig a termőföldbe szórom a kiskertben.

Ekkor mégis eluralkodott rajtam a vágy, hogy csak ki kéne próbálni a házilag töltött kapszulát, nem kéne kapszulákat kidobni, mert ez rengeteg szemetet jelent! Így tettem: nagyon finom, olasz Pellini kávéval töltöttem. És abszolút elégedett voltam az eredménnyel! Ki is matekoltam kíváncsiságból, egy 1000 Ft-os negyedkilós őrölt kávé árával (ráadásul ez nem is az olcsó kategória), tehát mindent felfelé kerekítve is csak 28-30 Ft-ra jön ki 1 db újrahasznosított kávé. Mégsem a fillérbaszás, inkább a környezetvédelem, az újrahasznosítás miatt döntöttem úgy, hogy töltögetni fogok.

Ezzel két legyet ütök egy csapásra, hiszen olcsón kávézok és még környezetbarát is vagyok, mert nem dobom ki a kapszulákat. A kávé minőségével meg így sincs probléma! Sőt, valójában 3 előnye is van, mert a harmadik az, hogy ezzel a módszerrel rengeteg fajta kávét tudok főzni, nem kell korlátoznom magamat a kapható kapszulákra.

Bár ezt a Tchibo Cafissimo gépet úgy vettem, hogy próba, és eladom, csak ha tetszik marad, de meggyőzött nagyon, a lefolyt kávé minőségét nem lehet összehasonlítani a hagyományos régi típusú kávéfőzőkben készültekkel.

caf3.jpg

További ötletek: Ha mindez nem elég, és mindig nagyon friss kávét akarok inni továbbra is olcsón, átállhatok a szemes kávéra, és van itthon daráló, mindig egy keveset darálok le előre, így tényleg nagyon friss kávét ihatok. Ez a legjobb. Alkalmanként persze majd vásárolok kapszulát, egyrészt, hogy támogassam a gyártását, másrészt örökké nyilván nem lehet felhasználni sem ezeket a valójában 1 főzésre szánt kapszulákat :)

caf6.jpg

Update:

Gondoltam, ha léteznek tea kapszulák, akkor kipróbálom a kapszulát teával töltve is. Fantasztikus! Könnyen, gyorsan tudok teát is készíteni vele. Elégedett vagyok a készülékkel, ezután teakészítésre is csak ezt fogom használni :)  caf5.jpg

 

Az autó vásárlásom is küszöbön, de újat veszek, mert nyugalommal akarok lenni és hosszú távra tervezek. Persze attól még vannak használt autók is, amiket nézegetek, mert 100%-osan nem zárom ki.

Viszont kellene egy nagyobb motor is - de leginkább maxirobogó - amire nem akarok olyan sokat költeni, hiszen nem annyira létszükséglet, mint egy autó.

Ezzel kapcsolatban következők a tapasztalataim:

Köszönhetően az új rendszernek, le lehet informálni a járműveket. Sok infót nem tudhatunk meg róluk, mégis rengeteget segíthet az, hogy külföldről behozott-e, és mikor, illetve ha régebb óta van itthon a kilométer futása folyamatos-e, nincs visszatekerve.

Ilyen szempontból nagyon jó helyzetbe kerültem az autómmal, hiszen egy hazai, több mint egy évtizede egy tulajdonban lévő garantált km futású autóról van szó, ami ráadásul mindig, kivétel nélkül karbantartott. Noha 200 ezer futott km felett jóval kevesebb autó van eladó, ami persze nyilván nem valós, csak 200 alá szeretik tekerni az órát, én mégis úgy gondolom, hogy 200e km feletti autómmal is labdába fogok tudni már rúgni - köszönhetően a leinformálós rendszernek -  ha van olyan értelmes ember, aki nem csak a hirdetési paraméterek alapján tekint az autóra, hanem el is jön megnézni az állapotát.

Nos, szóval kell nekem egy nagy motor. Ezeknél azt vettem észre, hogy szinte kivétel nélkül külföldről behozott járművek. Nem is értem miért..? Itthon nem adnak el új motort???

A lényeg, hogy rengeteg hirdetést néztem, infóztam le. Ha valaki nem vállalja a rendszámát, az a szememben már több mint gyanús, főleg nem tudom mit képzel, hogy beleírja a hirdetésébe leinformálható, valós km, közben meg kitakarja a rendszámot! De majdnem ugyanilyen, ha pl egy 10 év feletti autón látok egy új RGA-s rendszámot, ha nem lenne, akkor is ugyanúgy sötét folt lenne az előélete, mégis ki tud leinformálni egy külföldön használt autót..?!?! És ki hiszi el, hogy külföldről behozott 12 éves "prémium" dízel autóban gyenge 200e km van?!?!

Sok hirdetést példának be tudnék ide tenni, melyik miért gáz... Erre nincs energiám, ezért csak egy érdekeset ragadnék ki most, és megindoklom, miért háborított fel. hasznaltmotor.jpg

Ez egy nagyon jónak tűnő hirdetés, szépnek tűnő motor, jó képekkel, egy friss "nagyszervizzel" hozakodik elő, azt sugallva, mintha egy jól karbantartott motor lenne, holott lehet égető szükség volt rá korábbi elhanyagoltsága miatt. Szubjektív dolog, ki mit hív nagyszerviznek, ez az én felfogásomban inkább egy kis szerviz. A hajtásrendszer felújításáról nem tett említést, ha már nagyszerviz volt...nyilván mert hozzá sem nyúltak.

Ne foglalkozzunk most ezzel. De: Ki a f..omat érdekli, hogy 50 éves tulajtól? Ez valami értéknövelő tényező kéne legyen..?!!!! Továbbmegyek, mert leinformáltam a gépet. Ebből kiderült, hogy tavaly májusban hozták be külföldről a motort. Tehát 2006-2018 májusig semmi lekövethetőség, 12 év, nagy idő. Az meg már több, mint gyanús, hogy a csóka 1 évet se használja, csinál rajta egy "nagy" szervizt, és el akarja adni. És ez nagyon jellemző, hogy ezek a külföldről behozott motorok gyorsan cserélnek gazdát. A meglepően alacsony futásteljesítményről ne is beszéljünk, alig látni 60e km felett... Gratulálni tudok azoknak, akik ezeket beveszik, meg az azoknak eladóknak is, akiknek sikerül megszabadulni tőle, hogy milyen hihetően elő tudják adni a dolgokat. 

Fárasztó, s bosszantó dolog a használt motor keresés.

Használtautópiac

2018.11.11. 11:23

Nem szeretem az okoskodó autós embereket, mert 99% az árat nézi, holott az sokadlagos szempont kellene legyen.

Pl. egy évek óta egy tulajdonban lévő autót nem lehet összehasonlítani azokkal aminek tulajdonosai váltogatták egymást, másfajta vezetési stílussal és karbantartási preferenciákkal. Bizonytalanságot jelent a több tulaj, amik lehet hogy az autó kárára mentek akkor meg hiába jó egy autó, azt is tönkre lehet tenni ill. leamortizálni.

Kilométer futás alapján sem érdemes hasonlítani. Inkább az állapotot kell nézni mivel a kilométerórát egyrészt sokan manipulálják, másrészt ha nincs is visszaállítva az óra teljesen más képet mutat egy ugyanolyan autó ami csak 80ezret futott és városban 14 év alatt mint az ami 200ezer felett és jórészt csak hosszabb távokon. Futhatott ez az autó 3x többet is de akkor is jobb állapotban lesz motorikusan, a váltó, a kuplung szintén, ha ment egyfolytában 10-20-50-100 km szemben a városi 1-2-5-10 km-es használatokkal.

Ebből azt akarom mondani, hogy egy városi autó ha tizedét futja csak egy hosszabb távokon használthoz képest, akkor lenne kb. hasonló állapotban, de nyilván rosszabb állapotban van a városi autó amúgy is, hiszen eleve nem csak a kapcsolgatások száma, kuplungolások, fék használat koptatják és veszi igénybe a technikát, hanem a ritkán vagy soha teljesen be nem melegedő motor, ami nem tud tisztulni, letapadhatnak a gyűrűk, elkezdi fogyasztani az olajat, de ha mégsem, akkor is 5 km még kevés, kb 10 km épp elég, hogy bemelegedjen rendesen a katalizátor, a lambdaszonda, és jól dolgozzon, a szennyeződést el tudja dolgozni, ha ez nincs meg, idővel visszafordíthatatlanul szennyeződik, és költséges kiadásokba veri a tulajdonost. Rövid távú használatnál előbb utóbb eléri ez az autót.

Na ezeket csak azért írom, mert sok embernek feleslegesen van autója, illetve a használt autó piacon nem lehet szimplán ár alapján összehasonlítani, mint ezt teszik sokan, az ÚJ AUTÓKNÁL EZ OKÉ, de használtnál több szempontot figyelembe kell venni. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy az olcsó a jó vétel, ahogy az sem, hogy a drága az, hiszen vannak, akik túlságosan felül értékelik az autójukat, mert nem ismerik a piacot, vagy csak szimplán szeretnének találni egy balekot, aki esetleg megveszi. Nehéz dolga van annak, aki használtautót vesz, az biztos, de egy szó mint száz, ár és leírt paraméterek alapján használtautót összehasonlítani nem lehet, noha mégis ezt teszik legtöbben. Meg kell nézni, és ha a vevő nem ért hozzá, olyannal vásárolni menni, aki ért hozzá.